Żywienie a choroby cywilizacyjne

W problematyce zdrowotnej krajów rozwiniętych na pierwszy plan wysuwa się zwiększanie zachorowań na tzw. choroby cywilizacyjne,, wśród których otyłość, miażdżyca, cukrzyca i próchnica zębów wykazują wyraźny związek ze składem pożywienia i sposobem żywienia.

Otyłość jest następstwem nadmiernej wartości energetycznej pożywienia w stosunku do zapotrzebowania: u ponad 90% osób z ogółu otyłych właśnie żywienie jest pierwotnym czynnikiem patogenetycznym. W wypadku pozostałych jednostek chorobowych nieprawidłowe żywienie wspomaga postęp choroby. W przebiegu miażdżycy jednym z istotnych czynników jest zawyżona ilość tłuszczów nasyconych w pożywieniu. Pożywienie o nadmiernej wartości energetycznej i zawartości cukru sprzyja ujawnianiu się cukrzycy (tzw. regulacyjnej) u dorosłych ludzi. Sacharoza, a zwłaszcza sposób żywienia, przy którym pozostaje ona w jamie ustnej przez długi czas, są uważane za istotny czynnik zwiększający częstość próchnicy zębów u dzieci, a w konsekwencji i u dorosłych.

Trwają badania nad związkiem między sposobem żywienia a częstością innych chorób. Wśród osób otyłych znacznie częstsze są zgony z po- wodu chorób pęcherzyka i dróg żółciowych, marskości wątroby, przewlekłego zapalenia nerek, a głównie cukrzycy, co wskazuje, że wpływ żywienia na stan zdrowotny jest szeroki.

Zależność między żywieniem a stanem zdrowotnym ludności powoduje, że żywienie jest uznawane obecnie za podstawowy czynnik w kształtowaniu zdrowia ludności. Występujący w określonej populacji zły stan zdrowia jest sygnałem wskazującym przeważnie na rozpowszechnienie w tej populacji nieprawidłowego żywienia.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>