Witaminy cz. III

Witamina K (czynnik przeciwkrwotoczny) jest konieczna do prawidłowej krzepliwości krwi, wpływając na wytwarzanie kilku z czynników układu krzepnięcia. Działanie wit. K wykazuje kilka naturalnych związków występujących w roślinach w ilości proporcjonalnej do zawartości chlorofilu. Wytwarzają je również bakterie przewodu pokarmowego.

Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zalicza się wit. C oraz związki należące do witamin grupy B. Witamina C (kwas askorbinowy) jest wytwarzana we wszystkich organizmach roślinnych i większości zwierząt jako produkt przemiany kwasu galakturonowego. Brak odpowiedniego enzymu uniemożliwia jej1 powstawanie w organizmie niektórych gatunków zwiefząt, np. małp, świnki morskiej, a także ludzi. Bogatym źródłem wit. C w pożywieniu człowieka są niektóre produkty roślinne: owoce jagodowe (truskawki» porzeczki), warzywa kapustne, owoce cytrusowe i pomidory. Stałym źródłem niewielkich ilości wit. C są w naszych warunkach prawidłowo ugotowane ziemniaki. Wit. C w roztworze wodnym jest bardzo wrażliwa na czynniki utleniające i, zwłaszcza przy wyższej temperaturze lub zasadowym odczynie roztworu, ulega utlenieniu i unieczynnieniu. Jest niezbędna do syntezy sterydów, kolagenu i polisacharydów, przemian niektórych aminokwasów oraz funkcji wit. E. Najlepiej poznano rolę wit. C w utrzymaniu prawidłowego stanu istoty międzykomórkowej oraz łącz- notkankowych elementów podporowych. Dlatego przy niedoborze wit. C występuje zwiększenie przepuszczalności naczyń włosowatych, zmiany dziąseł oraz włókien mocujących zęby. Rozwinięty zespół objawów choroby z niedoboru wit. C nosi nazwę gnilca (szkorbut).

Witamina Bx (tiamina) jest koenzymem różnych enzymów, działających przeważnie w obecności jonów magnezowych. Umożliwiają one m.in. przemianę kwasu pirogronowego oraz wytwarzanie wysokoenergetycznych wiązań fosforowych, a przez to utrzymanie prawidłowych funkcji tkanki nerwowej, mięśni obwodowych i mięśnia sercowego.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>