Witaminy cz. II

Retinol jest rozpuszczalny w tłuszczu mleka, żółtek jaj i w tłuszczu podrobów oraz ryb (bogaty w retinol jest tran). Karoteny występujące w żółtopomarańczowych i zielonych owocach i liściach są przekształcane w ustroju zwierząt w wit. A. Niedobór wit. A w pożywieniu powoduje obniżoną zdolność widzenia w słabym świetle (niedowidzenie zmierzchowe) oraz nieprawidłowe rogowacenie tkanek okrywających (spojówki oka, rogówki, naskórka w okolicy mieszków włosa itd.). Zaawansowane zmiany na rogówce oka mogą doprowadzić do ślepoty.

Witamina D (cholekalcyferol) jest wytwarzana w naskórku człowieka dzięki energii promieniowania pozafioletowego, a także przyjmowana z pożywieniem. Po kolejnych przemianach w wątrobie i nerkach powstaje z niej czynny związek wit. D, niezbędny do wchłaniania wapnia z jelita oraz gospodarki wapniowo-fosforowej w kościach.

Niewielkie ilości cholekalcyferolu znajdują się w mleku i wątrobie, nieco więcej jest go w żółtku jaja, a stosunkowo dużo w tranie i niektórych rybach. Przy niedoborze cholekalcyferolu występuje zespół objawów chorobowych znany u dzieci pod nazwą krzywicy.

Witamina E (tokoferol), przenoszona w produktach zwierzęcych, jest wytwarzana tylko w roślinach: najbogatsze w nią są kiełki zbożowe i olej z nich uzyskiwany, znaczną jej ilość zawierają też części liściaste warzyw i nasiona. Wit. E jest czynnikiem antyoksydacyjnym, chroniącym przed utlenianiem niektóre związki (np. nienasycone kwasy tłuszczowe, wit. A). Działa ochronnie na błony krwinek czerwonych zwiększając ich odporność i wpływa na przepuszczalność ścian naczyń włosowatych. U zwierząt jest niezbędna do prawidłowej funkcji jąder, zapobiega też resorp- cjom płodów.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>