Tiamina i Niacyna

Tiamina występuje we wszystkich żywych komórkach: bogate są w nią drożdże, kiełki pszenicy i wątroba. Podstawowym źródłem w codziennym pożywieniu są produkty zbożowe (ciemne mąki i kasze), ziemniaki, mleko i mięso.

Do objawów niedoboru tiaminy należą utrata apetytu, zaburzenia motoryczne jelit, zaburzenia sercowo-naczyniowe, zmiany funkcji nerwów obwodowych. Rozwinięty obraz chorobowy niedoboru występujący u ludzi jednostronnie żywiących się oczyszczonym ryżem nosi nazwę be- ri-beri.

Witamina S2 (ryboflawina) należy do grupy barwników flawinowych roślin. W organizmie zwierząt i człowieka aktywne są enzymy zawierające nukleotydy ryboflawiny, które uczestniczą w końcowych fazach utleniania komórkowego.

Ryboflawina występuje we wszystkich naturalnych produktach (znaczna ilość w wątrobie), a codziennym źródłem pokarmowym jest dla ludzi mleko. Zaniżona jej ilość w pożywieniu odbija się na stanie i funkcji tkanek okrywających, błon śluzowych, rogówki i mielinowych osłonek nerwów. Działanie ryboflawiny wiąże się z działaniem innych witamin z grupy B.

Niacyna (wit. PP), czynna w ustroju jako kwas nikotynowy i jego- amid, bierze udział w przemianie pośredniej białek, tłuszczów i węglowodanów, w końcowych etapach spalań tkankowych oraz w niektórych syntezach ustrojowych.

Niacyna występuje we wszystkich naturalnych produktach. Głównym jej źródłem w codziennym pożywieniu są: mięso, produkty zbożowe, ziemniaki oraz mleko. Drobna jej ilość powstaje w ustroju z trypto- fnu.

Niedobór niacyny wywołuje chorobę zwaną pelagrą. Głównymi jej objawami są: zapalenie skóry, zwłaszcza na odkrytych jej powierzchniach, zapalenie języka i jamy ustnej oraz biegunki, a ze strony centralnego układu nerwowego – łatwe męczenie się, bóle głowy, bezsenność, aż do wyraźnych zaburzeń psychicznych.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>