Przebieg trawienia i wchłanianie składników odżywczych cz. II

Trawienie białek rozpoczyna się w żołądku, gdzie pepsyna żołądkowa rozkłada białko pokarmowe na polipeptydy o różnej wielkości cząsteczek. Zasadowa treść dwunastnicy unieczynnia pepsynę. Równocześnie jednak następuje uaktywnienie trzustkowych profermentów do aktywnej formy trypsyny, chymotrypsyny i innych. Ich działanie na polipeptydy prowadzi do powstania ołigopeptydów i niewielkiej ilości wolnych aminokwasów. Ostateczny rozkład ołigopeptydów do aminokwasów zachodzi przyściennie, częściowo również w komórkach nabłonka jelitowego. Wolne aminokwasy, a także jak się dzisiaj przyjmuje, niektóre drobnocząsteczkowe oligopeptydy przechodzą drogą krwi do wątroby. Procesy trawienne obejmują również białko zawarte w sokach trawiennych wydzielanych do jelita.

Aminokwasy są wchłaniane na drodze aktywnego transportu w sprzężeniu z transportem sodu. Nieco białka przechodzi do jelita grubego, gdzie ulega rozkładowi przez bakterie. Kwasy nukleinowe rozkłada w jelicie cienkim nukleaza trzustkowa, a następnie enzymy błony powierzchniowej, na kwas fosforowy, cukry proste i zasady aminowe, które zostają wchłonięte.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są wchłaniane podobnie jak inne związki tłuszczowe. Estry retinolu ulegają hydrolizie, po czym retinol jest bardzo dobrze wchłaniany w dwunastnicy i górnych odcinkach jelita cienkiego. Związki karotenowe wchłaniają się gorzej. Tłuszcze sprzyjają wchłanianiu retinolu i są konieczne do wchłaniania karotenów, z których część przekształca się w witaminę A już w nabłonku jelita.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie są wchłaniane czynnie przez nabłonek jelitowy. Bardzo szybko wchłania się wit. C. Wchłanianie wit. B12 zachodzi jedynie po jej przyłączeniu do mukopolisacharydu produkowanego przez komórki okładzinowe żołądka (tzw. czynnik wewnętrzny) i w obecności jonów wapnia.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>