Miejsca wytwarzania właściwych soków trawiennych

Budowa jamy ustnej dostosowana jest w dużej mierze do funkcji gryzienia i rozdrabniania pokarmu dzięki budowie szczęki i żuchwy oraz zębom. Twarde szkliwo powierzchniowej warstwy korony zębów oraz ruchomość żuchwy umożliwia odgryzanie kęsów, ich miażdżenie oraz żucie. Wargi, gładka, stale zwilżana błona śluzowa wyścielająca ściany jamy ustnej i dziąsła oraz język, leżący na dnie jamy ustnej, umożliwiają mechaniczne mieszanie pokarmów. Występujące na powierzchni języka w tzw. kubkach smakowych zakończenia nerwowe odbierają wrażenia smakowe, które razem z wrażeniami węchowymi są źródłem bodźców dla tzw. nerwowej fazy wydzielania soków trawiennych, a równocześnie dzięki nim ustrój jest w stanie chronić się przed spożyciem pokarmu o nieprawidłowym składzie.

W czasie żucia pokarmu następuje również jego uwodnienie przez ślinę stale wydzieloną przez 3 pary dużych gruczołów ślinowych oraz małe gruczoły błony śluzowej jamy ustnej. Suchość jamy ustnej – jest jednym z bodźców sygnalizujących pragnienie. Zwiększone wydzielanie śliny pobudzają pokarmy znajdujące się w jamie ustnej, a najsilniej przyjemne doznania smakowe.

Język przesuwa pożywienie z jamy ustnej do gardła, gdzie fala skurczów mięśniowych powoduje odruch połykania wprowadzający kęsy do przełyku. Przez dalsze odcinki przewodu pokarmowego pożywienie przesuwa się dzięki ruchom perystaltycznym. Zmiany napięcia mięśni i skurcze odcinkowe żołądka i jelit umożliwiają mieszanie treści pokarmowej w poszczególnych częściach przewodu pokarmowego. We wszystkich odcinkach przewodu pokarmowego występują komórki gruczołowe, wydzielające śluz osłaniający nabłonek jelitowy. Miejscem wytwarzania właściwych soków trawiennych są:

– 1) gruczoły ślinowe, wydzielające ptialinę (amylazę ślinową) i ślady maltazy: 2) gruczoły żołądkowe, wydzielające kwas solny i pepsynogen, przechodzący w kwaśnym środowisku w pepsynę: 3) komórki zewnątrz- wydzielnicze trzustki, które wydzielają trypsynogen i inne profermenty trawienia białek i fosfolipidów, uczynniane w jelicie cienkim przez enterokinazę i trypsynę: w formie czynnej wydzielana jest lipaza i amy- laza trzustkowa, a także rybonukleaza i dezoksyrybonukleaza: 4) komórki wątroby wydzielają żółć, której kwasy żółciowe biorą udział w trawieniu: 5) gruczoły wydzielnicze jelita cienkiego wydzielają głównie izotoniczny płyn i śluz oraz enzym enterokinazę.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>