Magnes, fluor i siarka

Magnez szkieletowej istoty międzykomórkowej tworzy ok. 2/3 całej masy tego pierwiastka w ustroju. W tkankach miękkich magnez zjonizo- wany lub częściowo’ związany z białkiem występuje głównie wewnątrzkomórkowe i jest aktywatorem licznych enzymów. Jest on również niezbędny przy replikacji i stabilizacji struktury kwasów nukleinowych. W pożywieniu stosunkowo wysoka ilość magnezu występuje w mąkach wysokiego przemiału. W białej mące, mięsie i warzywach magnez występuje w umiarkowanej ilości.

Objawami ostro przebiegającego, zazwyczaj wtórnego niedoboru magnezu są chwiejność emocjonalna oraz stany tężyczkowe. Według nowszych badań możliwie wysoki poziom magnezu w pożywieniu ma być czynnikiem obniżającym częstość zachorowań na miażdżycę.

Fluor jest niezbędnym pierwiastkiem dla zwierząt, a u ludzi w określonych dawkach wpływa korzystnie na twardość i odporność szkliwa zębowego. Podaż jego jest szczególnie ważna dla dzieci, przede wszystkim w okresie kształtowania i dojrzewania zawiązków zębowych. Pierwiastek ten wpływa również na aktywność niektórych enzymów.

Siarka występuje w organizmie ludzkim głównie w aminokwasach oraz w wielu biologicznie czynnych związkach organicznych (koenzym A, tiamina, insulina itd.): tylko niewielka ilość znajduje się w związkach nieorganicznych. Źródłem siarki w pożywieniu są białka, w których stanowi ok. 1% ciężaru.

Pierwiastki zaliczane do trzeciej grupy składników mineralnych noszą nazwę mikroelementów lub pierwiastków śladowych. Do mikroelementów niezbędnych dla człowieka o stosunkowo dobrze poznanej roli w przemianach zalicza się żelazo, jod, cynk, miedź i kobalt. Badania ostatnich lat wskazują, że do tej grupy należałoby zaliczyć również chrom, mangan, molibden i selen. ‚

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>